Veelgestelde vragen over asbest en asbestonderzoek

Welk risico op aanwezigheid is er nog na asbestonderzoek?
Na een asbestonderzoek is er zeker een risico op aanwezigheid van asbest. Een type A is gebaseerd op direct waarneembaar asbest en een redelijk vermoeden van asbest op bepaalde locaties. Maar onvoorziene asbest kun je overal tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan sloopresten tussen plafonds.

Wat is het verschil tussen volledig en onvolledig asbestonderzoek type A?
Een volledig onderzoek is een onderzoek waarbij alle ruimtes in een huis of pand zijn onderzocht. Als de zolder niet geïnspecteerd kon worden, dan is het onderzoek onvolledig. Dit kan zich voordoen in geval van bijvoorbeeld een kraker die de deur op slot heeft gedaan.

Als een asbestonderzoek type A volledig is, is dan alle asbest in kaart?
Nee, helaas niet. Een asbestonderzoek type A is gebaseerd op direct waarneembaar asbest en een redelijk vermoeden van asbest op bepaalde locaties. Er kan ook onvoorziene asbest aanwezig zijn. Dat is niet direct waarneembaar, dus is er ander onderzoek voor nodig.

Wat is het verschil tussen asbestonderzoek type A en type B?
Een asbestonderzoek type A is visueel en non-destructief. Het gaat altijd vooraf aan een type B. Bij een asbestonderzoek type B worden destructieve handelingen uitgevoerd om onvoorziene asbest te ontdekken. Bovendien zal er geen type B worden uitgevoerd zonder een type A.

Welke typen asbestonderzoek zijn er?
Bij Perfectkeur voeren we deze asbestonderzoeken uit:

  • Type O – een quick scan van het pand om eventuele aanwezigheid van asbest te indiceren
  • Type A – non-destructief onderzoek naar direct waarneembaar asbest
  • Type B – destructief onderzoek naar onvoorziene asbest

Zijn er risico’s voor makelaars?
Zolang een makelaar niets aanraakt, is er geen risico. Tenzij vorige bewoners een avond voor een bezoek met asbest in de weer waren, zijn er geen risico’s.

Welke woningen lopen het meeste risico?
Woningen ontwikkeld tot 1993. In 1993 werden de gevolgen van asbest ontdekt. Bedrijven mochten geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. Veel voorkomende producten met asbest zijn golfplaten, vinylvloerbedekking (zeil) en pijpen voor schoorstenen.

Wat houdt het verbod op asbestdaken in?
Vanaf 2024 verbiedt de overheid het bezit van asbestdaken voor particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.

Is asbest altijd een probleem?
Nee, in principe niet. Maar het is wel van belang dat publieksgebouwen, mits er asbest in of aan het pand aanwezig is, een asbestbeheersplan hebben.

 

Wat is het verschil tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest?
Het is een belangrijk verschil, want dit onderscheid zegt iets over de kans dat asbestvezels in de lucht komen. Hechtgebonden asbest is asbest waarvan de vezels stevig in een dragermateriaal verankerd zitten. In goede staat -dus niet bewerkt of gesloopt- komen er nauwelijks vezels vrij. Denk bijvoorbeeld aan riolen en beplating.

Niet-hechtgebonden asbest is asbest waarvan de vezels niet of nauwelijks aan een dragermateriaal zijn gebonden. De vezels kunnen dan gemakkelijk in de lucht vrijkomen en worden ingeademd. Niet-hechtgebonden asbest zit met name in isolatiemateriaal, afdichtingskoord en vinylzeil.

Wanneer is asbest gevaarlijk?
Asbest is gevaarlijk bij niet-hechtgebonden toepassing, die door bijvoorbeeld verjaring vanzelf uit elkaar valt. Dan komen de asbestdeeltjes vrij die kunnen worden ingeademd. Of direct wanneer na een illegale sloop of sanering van asbest.

Zijn er subsidies beschikbaar voor het saneren van asbest?
Bepaalde steden doen aan ‘asbest eraf en zonnepanelen erop’. Het verschilt of je subsidie krijgt voor de zonnepanelen of voor het het asbest eraf halen.

Ben je verplicht om asbest weg te halen?
Nee, als particulier ben je dat nog niet verplicht, vanaf 2024 wel. Het is wel van belang dat publieksgebouwen, mits er asbest in of aan het pand aanwezig is, een asbestbeheersplan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.